IMG_8670-normal.jpg

Silloi tällöin minulta tilataan kakkuja juhliin ja tällä kertaa vuorossa oli kinuskikakku. :) Monet tekevät kakkujen väliin erilaisia mousseja, mutta itse tykkään käyttää tuoreita (tai pakaste) marjoja ja kermavaahtoa perinteiseen tapaan. :) Nyt olen alkanut käyttämään kerman seassa Valion vaniljarahkaa, joka tuo kivaa raikkautta ja makeutta täytteeseen. Ylimääräistä sokeria ei tarvitse juuri edes lisätä. Pitkään tein vain hyydykekakkuja, niin kyllähän tämä kinuski-kermakakku maistui pitkästä aikaa taivaalliselle, kun itse pääsin sitä myös maistamaan :) Tällä ohjeella kakusta syö 15-20 henkeä, riippuu mitä muuta on tarjolla.

IMG_8616-normal.jpgIMG_8676-normal.jpgIMG_8675-normal.jpgIMG_8674-normal.jpgIMG_8673-normal.jpg

Pohja:

6 munaa

2 dl sokeria

2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (5-10 min). Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan siivilän läpi. Sekoittele varovasti nuolijalla. Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Reunoja ei tarvitse voidella, sillä kypsä kakku irtoaa helposti, kun pyöräyttää sen veitsellä irti vuoan reunoilta. Paista 180 c niin kauan, että pintaan tulee vähän väriä ja alenna sitten lämpö 160 asteeseen. Paista yhteensä noin 40 min, kunnes kakku on kypsä. Kakku on kypsä, kun hammastikkuun ei tartu enää taikinaa.

Anna jäähtyä hetki vuoassa ja käännä vuoka sitten ylösalaisin jäähtymään. Kun vuoka ei ole enää kuuma, irroita pohja leivinpaperin päälle. Pohja kannattaa tehdä 1-2 päivää ennen täyttämistä ja säilyttää se muovipussissa jääkaapissa, niin sitä on helpompi leikata ja käsitellä.

Täyte:

2 dl vispikermaa

2 dl vaniljarahkaa

1 tl vaniljasokeria

(tomusokeria maun mukaan)

Vaahdota kerma ja lisää siihen vaniljarahja ja -sokeria sähkövatkaimella. Mausta tarvittaessa tomusokerilla.

hilloa, marjoja

Kostutus:

2 dl maitoa

1 tl vaniljasokeria

Kinuski:

2 dl kuohukermaa

2 dl fariinisokeria

Mittaa aineet kattilaan (n. 3 l) ja kiehauta. Alenna lämpöä kolmoselle (asteikolla 1-6), ja anna kiehua, kunnes kinuski paksuuntuu. Itsellä meni puoli tuntia! Kinuski on valmis, kun tiputat sitä tipan kylmään veteen (lasiin) ja tippa ei hajoa, vaan putoaa kiinteänä lasin pohjalle. Varo keittämästä liikaa, ettei kinuski kovetu kakun päälle. Vesilasi-testiä kannattaa alkaa kokeilemaan jo kymmenen minuutin päästä keittämisestä. Joskus kinuski valmistuu vartissa, joskus siinä meee 45 min. Riippuu keittolämpötilasta ja kerman laadusta. Vispikermassa kestää yleensä kauemmin, kuin kuohukermassa.

Pursotus:

4 dl vispikermaa

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan terävällä sahalaitaisella veitsellä. Laita pohjaosa tarjoiluastialle (itse en käytä kakkupaperia, koska se kostuu liikaa kakun alla). Laita kakun alle leivinpaperisuikaleet, niin lautanen ei sotkeennu kakkua täytettäessä.

Kostuta pohjaa maito-vaniljasokeriseoksella. Pullasuti on paras väline tähän vaiheeseen. Levitä pohjan päälle hilloa (esim. vadelmakakkuun vadelmahilloa, mansikkakakkuun mansikkahilloa jne). Tee kerma-rahkatäyte ja levitä siitä puolet pohjan päälle. Ripottele täytteen päälle haluamasia marjoja. Nosta keskimmäinen levy pohjan päälle ja toista edelliset vaiheet. Nosta lopuksi kakun päälle kansi ja kostuta sekin. Laita sen päälle leivinpaperi ja painele kakkua tasaiseksi esim leikkuulaudan avulla. Laita yöksi jääkaappiin. Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta näin kakusta tulee mehevämpi. Jos kakku syödään heti, sitä täytyy kostuttaa himpun enemmän.

Keitä seuraavana päivävä kinuski ja kun se on valmis, kaada sitä varovasti ohuena nauhana kakun päälle keskeltä aloittaen. Tasoittele tarvittaessa varovasti veitsellä, jos pinta jää epätasaiseksi tai siihen jää "kinuskittomia" kohtia. :)

Vaahdota pursotukseen tarkoitettu kerma vaahdoksi ja mausta pelkällä vaniljasokerilla. Kakku ja kinuski on muuten niin makeita, ettei pursotuskermaan tarvitse tomusokeria ollenkaan. Itse käytän pursotuksessa melko isoa tyllaa, eli pursotusterää, ja kertakäyttöistä pursotinpussia. Kerma on niin rasvaista, että kertispussi on kiva heittää lopussa roskiin, eikä edes yrittää pestä sitä rasvattomaksi.

Pursota ensin kakun reunat ja pursota lopuksi kakun päälle pienet ruusukkeet, niin siitä tulee siisti. Koristele halutessasi syötävillä kukilla (esim. ruusu, orvokki, syreeni, kehäkukka, apila, samettikukka, neilikka), marjoilla, suklaakoristeilla tms. Mielikuvitus rajana!