IMG_8607-normal.jpg

Löysin netistä monestakin blogista ohjeen, jossa leipätaikinaa ei vaivata ollenkaan. Se vain sekoitetaan nopeasti, annetaan olla yön yli ja paistetaan. Taikinaan ei tarvitse juuri edes koskea. Voiko helpompaa olla!

Ohje kuulosti siis helpolta ja vaivattomalta, mutta ekat kokeilut ei mennytkään ihan putkeen. Yhdessä ohjeessa neuvottiin tekemään taikina kulhoon ja laittamaan se jääkaappiin yöksi. Taikinaan tulee todella vähän hiivaa verrattuna normaaliin leipätaikinaan, joten jääkaapissa hiiva ei päässyt toimimaan tarpeeksi hyvin. Leivästä tuli siis vähän litteä.

Ensimmäisessä kokeilussa taikina piti yön yli lepäämisen jälkeen laittaa kohoamaan vielä pariksi tunniksi leipäkoriin jauhotetun leivinliinan päälle. Koska taikina on todella löysää, se tarttui ikävästi liinaan kiinni ja oli hankala kaapia siitä irti.

IMG_8396-normal.jpg

IMG_8395-normal.jpg

Toisessa ohjeessa taikina sekoitetaan lasikulhossa, laitetaan kelmu päälle (siksi lasikulho, että kelmu tarttuu hyvin kiinni) ja jätetään yöksi huoneenlämpöön. Tämä toimi jo paremmin ja aamulla taikina kupli iloisesti. :)

IMG_8500-normal.jpg

Tällä kertaa taikinaa ei kohotettu liinan päällä vaan jauhotulla pöydällä kelmun alla. Taas ongelmana oli saada taikina irti pöydästä ja kelmusta. Leipä oli kuitenkin hyvä, kun se lopulta tuli uunista. Mutta uutta yritystä kehiin!

IMG_8498-normal.jpg

Kolmas yritys onnistui hyvin! Taikina oli joka kerta sama, mutta tällä kertaa jätin muutaman "turhan" vaiheen pois ja helpotin vähän hommaa :) Leipä siis paistetaan kattilassa tai padassa ja kahdella ensimmäisellä kerralla taikina tarttui kattilan pohjaan kiinni, vaikka öljysinkin sen. Siksi kolmannella yrityksellä laitoin kattilaan leivinpaperin ja vola! Leipä irtosi siitä mallikkaasti ilman turhempia ponnisteluja :D Tässä siis viimein ohje!

Leipä on maalaisleivän makuinen, ja siinä on ihanan paksu ja rapea kuori. Se on siis nyt pienten muutosten jälkeen superhelppo tehdä! Aikaa itse tekemiseen ei mene montaa minuttia, mutta odotteluun menee tuntikausia. Hyvää kannattaa odottaa!! Ohjeesta tulee siis yksi leipä.

IMG_8602-normal.jpgIMG_8603-normal.jpg

7 dl vehnäjauhoja (voi laittaa muitakin jauhoja, mutta venhäjauhoilla tulee ehdottomasti paras)

2 tl suolaa

1/4 tl kuivahiivaa tai 1,5 tl tuorehiivaa

3,5 dl kylmää vettä

Sekoita aineet nopeasti mieluiten lasikulhossa. (Puolet jauhoista käsivispilällä ja loput kauhalla). Laita kelmu tiukasti päälle ja jätä huoneenlämpöön yöksi (10-18 h).

Laita seuraavana päivänä pieneen (n. 2 l) kattilaan tai uunipataan leivinpaperi, niin että se peittää kattilan reunatkin. Kaavi taikina sinne lusikalla ja ripottele vähän jauhoja päälle. Anna kohota 2 h.

Lämmitä uuni 225 c. Paista leipää kattilassa kannen alla ensin 30 min, ota kansi pois ja paista vielä 15-30 min. Nosta leipä pois kattilasta leivinpaperin reunoista ja jäähdytä ennen leikkaamista. Paras olisi jäähdyttää leipä ritilän päällä ilman leivinliinaa, niin se säilyy rapeana.

 

IMG_8606-normal.jpg

Leivästä tuli tosi muhkea ja herkullinen! Juuri sopiva viikonlopun herkutteluleipä :)