IMG_8671-normal.jpg

Tein viikonloppuna juhliin tilaukseen kinuskikakun lisäksi myös mustaherukka-hyydykekakkua. En ollutkaan ennen tehnyt kakkua mustaherukoista, ja kakku olikin tosi raikas ja hyvän makuinen! Nyt marja-aikana kakku onkin kiva tehdä, kun ei tarvitse välttämättä ostaa marjoja kaupasta.

IMG_8614-normal.jpgIMG_8615-normal.jpgIMG_8619-normal.jpgIMG_8617-normal.jpgIMG_8618-normal.jpg

Pohja: 200 g digestivekeksejä

75 g margariinia tai voita

Laita hyydykekakkurengas (käy myös irtopohjavuoan rengas) suoraan tarjoiluastialle. Älä laita kakun alle vuoan pohjaa tai leivinpaperia, niin kakku on valmis, kun rengas vain irroitetaan. Sulata rasva. Murskaa keksit muovipussissa esim kaulimen avulla. Sekoita keksit sulaan rasvaan ja painele seos renkaaseen tasaiseksi levyksi.

Täyte:

8 liivatelehteä

3 dl vispikermaa

1 prk/250 g maitorahkaa

2 tl vaniljasokeria

1 rkl sitruunamehua

2 dl sokeria

4 dl mustaherukoita paseerattuna tai soseena

2 rkl mustaherukkamehutiivistettä

2 rkl vettä

Käsittele ensin mustaherukat: Jos paseeraat ne (puserrat siivilän läpi), keitä 1 dl vettä ja marjoja ensin noin minuutti. Lisää pari rkl sokeria. Keitettäessä marjoista irtoaa paremmin mehua. Siivilöi seos ja painele sitä lusikalla. Näin kuoret jäävät siivilään ja kakkuun tuleva seos on tasaista. Jos tämä vaihe tuntuu työläältä, voit vain soseuttaa marjat tasaiseksi massaksi. Jäähdytä seos, ettei se sulata kermavaahtoa. (Paseerauksen voi tehdä myös edellisenä päivänä, niin kakun leipominen on nopeampaa)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen, niin että ne peittyvät. Vaahdota kerma, mausta sokereilla ja lisää rahka. Lisää myös sitruunamehu ja mustaherukkasose.

Laita kattilaan mustaherukkamehua ja vettä, ja kiehauta. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kiehuvaan nesteeseen. Jäähdytä pari min ja lisää sitten ohuena nauhana koko ajan sekoittaen massan sekaan. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin hyytymään yöksi (tai vähintään 4 h).

Kiille:

2 liivatelehteä

1 dl mustaherukkamehutiivistettä

1 dl vettä

Käsittele liivatelehdet, kuten täytteessä. Sekoita kulhossa mehu ja vesi. Kuumenna kattilassa tilkka vettä ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita heti mehu-veteen ja anna seoksen jäähtyä jääkaapissa vähintään kädenlämpöiseksi. Kaada sitten varovasti ohuena nauhana hyytyneen kakun päälle. Siirrä kakku takaisin jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi. Kun kiille on hyytynyt, poista rengas kakun ympäriltä varovasti veitsen avulla. Koristele esim mustaherukkatertuilla ja mustaherukanlehdillä.