IMG_9181-normal.jpg 

IMG_9072-normal.jpg

Terveysleipä on ruisleipää, mikä kohotetaan juurella. Olen saanut juuren aikoinani äidiltäni, ja pitänyt sen sitten hengissä leipomalla leipää parin viikon välein. Tämä leipä on tosi helppo tehdä, mutta on aikaa vievää. Jos omistat tavallisen ruisleivän juuren, sitäkin voi käyttää tähän. Ohjeesta tulee kolme leipää.

 IMG_9092-normal.jpg

 

2 dl ruisleivän juurta

1,2 l kylmää vettä

300 g ruisjauhoja

2 rkl suolaa

75 g auringonkukansiemeniä

75 g pellavansiemeniä

150 g rikottuja ohraryynejä

450 g vehnäjauhoja

Sekoita aineista käsivispilällä velli. Tämä kannattaa tehdä esim 10 litran kattilassa, niin taikinaa on helppo sekoittaa seuraavana päivänä. Laita kattilan päälle märkä pyyhe, (ja kansi) ja jätä vedottomaan paikkaan 12-24 tunniksi.

Seuraavana päivänä lisää 3,5 dl haaleaa vettä ja n. 450 g ruisjauhoja. Sekoita kauhalla sekaisin. Vuoraa kolme leipävuokaa leivinpaperilla. Ota taikinasta eroon 2 dl esim pakasterasiaan. (Tämä on seuraavan taikinan juuri). Jaa loppu taikina vuokiin. Peitä liinalla ja anna kohota 2-4 h. Paista 175 c 1,45 h, irroita leivät vuoista ja paista vielä vähintään 30 min. Itse sammutan uunin puolen tunnin paiston jälkeen ja annan leipien olla vielä jälkilämmöllä vartin. Jäähdytä leivät hyvin liinan alla ennen leikkaamista. Koska silikonivuoat ovat niin veteliä, että leivät leviäisivät uuniin niissä, olen laittanut vedellä täytetyn pienen kupin (katso kuva) vuokien viereen tukemaan niitä.

Leivät säilyvät hyvin jääkaapissa viikonkin. Juuri säilyy jääkaapissa pari viikkoa ja pakkasessa  kuukausia. Kun juuren sulattaa, sen pitää levätä jääkaapissa viikko ennen leipomista.