Perinteinen ruisleipä onnistuu hyvin myös sähköuunissa. Olen saanut juuren mummoltani, ja leivon ruisleipää parin viikon välein.Reseptistä tulee kaksi limppua.
noin 2 dl ruisleivän juurta
7 dl haaleaa vettä
1 rkl suolaa
200 g ruisjauhoja
Sekoita aineet isossa kulhossa tai kattilassa käsivispilällä. Seos muistuttaa paksua velliä. Jätä vedottomaan ja lämpimään paikkaan ja anna olla yön yli. (tai noin 15 h)
Lisää seuraavana aamuna/päivänä 2 dl vehnäjauhoja ja noin 400 g ruisjauhoja. Jauhoja lisätään kauhalla sekoittaen niin paljon, kun taikinaa pystyy sekoittamaan suht helposti. Tasoita pinta ja ripottele päälle ruisjauhoja. Anna kohota lämpimässä paikassa 2-4 h.
Kaada taikina jauhotetulle (ruisjauho) pöydälle ja ota siitä 2 dl eroon pakasterasiaan. Tämä on seuraavan taikinan juuri. Leivo kaksi pyöreää leipää ja käytä apuna reilusti ruisjauhoja. Olen todennut myös lastan käteväksi, kun taikina tarttuu aika helposti pöytään kiinni. Kohota leipiä noin 1 h. Leivät ovat valmiit paistettaviksi, kun niiden pinta on repeillyt myös leivän keskeltä. Paista ensin 275 c 15 min, alenna lämpötila 250 c, paista taas 15 min. Alenna vielä 220 c ja paista 15-30 min. Leivät ovat kypsiä, kun ne ovat kauniin ruskeita ja pohjaan kopauttaessa kuuluu kumea ääni. Peitä liinalla ja jäähdytä mielellään yön yli ennen leikkaamista.
Leivät säilyvät hyvin jääkaapissa viikonkin ja juuri säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.