IMG_0861-normal.jpg

Sain yhtiin juhliin tilauksen ruispatongeista, ja leivoin niitä tällä reseptillä. Niistä tuli tosi hyviä ja vieraatkin tykkäsivät :) Jos ruisjauhojen tilalle laittaa hiivaleipäjauhoja, saat vehnäpatonkeja. Ohjeesta tulee 8 patonkia.

IMG_0860-normal.jpg

5 dl vettä

25 g hiivaa

2 tl suolaa

1,5 rkl sokeria

4 dl ruisjauhoja

n. 6 dl vehnäjauhoja

0,5 dl öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää suola, sokeri ja ruisjauhot käsivispilällä. Jatka taikinantekoa käsin tai taikinakoneella ja lisää vähitellen vehnäjauhoja, kunnes taikina tuntuu sopivan kimmoisalta. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa noin 5 min ja kohota lämpimässä paikassa liinan alla puolisen tuntia.

Jaa taikina 8 osaan. Kauli yhdestä osasta kerrallaan suorakaiteen muotoinen levy ja kääri levy rullalla. Tee pellille 3-4 patonkia vierekkäin. Kohota patonkeja vielä puoli tuntia. Voitele vedellä, tee patonkeihin terävällä veitsellä viiltoja, ja ripottele päälle halutessasi jotain siemeniä. Paista 225 c noin 20 min. Jäähdytä ritilän päällä ilman liinaa, niin patongit pysyvät rapsakona.

IMG_0848-normal.jpg

IMG_0859-normal.jpg