IMG_0231-normal.jpg

 

 

Meillä on töissä tarjolla kotikaljaa ruokajuomaksi, ja kun sitä yhtenä päivänä jäi yli, niin ajattelin kokeilla tätä olutleipää. Taikinaan tulee vain ruisjauhoja, siksi leivätkin oli tummia. Kovasti niistä tykättiin. Ohjeesta tulee noin 16 pientä leipästä.

IMG_0230-normal.jpg

1 l kotikaljaa

1 pala hiivaa

1-2 dl siirappia

1 dl öljyä

1-2 tl suolaa

n. 2 kg ruisjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen kotikaljaan. Lisää siirappi, suola, sekä osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa pari minuuttia. Taikina on melko tarttuvaa, niinkuin ruistaikinat yleensäkin. Anna taikinan kohota 1 h. 

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa pieniin osiin. Taputtele osista pellille noin 1 cm paksuisia leipäsiä. Pistele haarukalla ja kotona 30 min. Paista 200 c 30 min, tai kunnes ovat saaneet vähän väriä ja tuntuvat kypsiltä.

gIMG_0229-normal.jpg